De dagen worden korter, de temperaturen zakken en in de meeste huishoudens gaat de verwarming weer aan. Niet elk huishouden betaalt even veel om zich te verwarmen. Sommige huishoudens zien op het eind van de maand een veel hoger bedrag op hun factuur staan dan andere huishoudens. Dat heeft niet alleen te maken met de gekozen energiebron, ook uw woonplaats heeft een invloed op uw energiefactuur. Hoeveel Vlamingen jaarlijks kwijt zijn aan hun verwarmingsfactuur, zetten we in dit artikel op een rijtje. In volgend artikel nemen we de energieprijzen in Wallonië onder de loep.
In Wallonië verwarmen 52% van de huishoudens zich met mazout, kiezen 29% voor een gasboiler en 11% voor biomassa (bron: Mazout-on-line.be). De logische vraag is dan ook welke brandstof het minst duur is. Wie goed voorbereid wil zijn, houdt best de prijsevolutie in de gaten om hier zijn energiebudget op af te kunnen stemmen.
Opmerking
Houd er rekening mee dat we voor onze gegevens rekening houden met de prijs van brandstoffen en de elektrische kWh in Wallonië.Overige resultaten van de studie vindt u aan het eind van het artikel.
Prijsevolutie van de verwarmingskosten in Wallonië

Bovenstaande grafiek toont voor elke energiebron het totale bedrag dat Waalse inwoners per jaar kwijt zijn aan verwarmingskosten. Voor de berekening hebben we ons gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld huishouden (21 000 kWH voor verwarming).
Het is duidelijk dat de prijzen voor brandhout en pellets bijzonder stabiel blijven. Hetzelfde kunnen we niet zeggen voor mazout, aardgas en elektriciteit, waarvan de prijs sterk wordt beïnvloed door de economische conjunctuur en de aardolieprijzen.
Ook de coronacrisis laat op deze grafiek haar sporen achter. Gas, elektriciteit, mazout: de prijs voor deze energiebronnen is tussen april en juni 2020 sterk gedaald. Vanaf juli 2020 begint ze weer lichtjes te stijgen.
Elektriciteit
Elektriciteit is veel duurder dan andere brandstoffen, dat springt meteen in het oog bij het bekijken van de grafiek. Verrrassend is dat niet. Een elektrische brander verbruikt meer energie dan andere boilers. Bovendien is de prijs per kWh 2 à 3 keer hoger dan bij aardgas. Verwarmen met elektriciteit wordt daarom sterk afgeraden. U kan als extra of reserverveboiler uiteraard een elektrische boiler installeren, maar het wordt afgeraden elektriciteit als uw hoofdverwarmingsbron te gebruiken.
De evolutie van de klassieke brandstoffen
Na het bekijken van de elektriciteit, analyseren we nu de brandstoffen in de meest strikte zin: mazout, aardgas, brandhout en pellets.
Aardgas
De prijs van aardgas in Wallonië was vrij hoog tot eind 2018 (in december 2018 bedroeg een jaarlijkse factuur zo’n 1 514 euro).
De gasprijzen zijn over het algemeen niet bijzonder volatiel, in tegenstelling tot de mazoutprijs. Dat komt omdat de kost van het gas zelf maar ongeveer 25 à 30% van de totaalprijs uitmaakt. Kosten voor transport en distributie, belastingen en toeslagen maken de rest van de prijs uit. Dat zorgt voor een stabiele prijs per kWh.
Om het wat concreter te stellen, profiteerde de verbruiker in juli 2020 van een daling van -37,8% op zijn rekening voor verwarming i.v.m. 2018 en -16,6% i.v.m. 2019. Momenteel hoort aardgas bij de meest voordelige verwarmingsbronnen. De CWaPE stelde trouwens vast dat de gasfactuur van een gemiddeld Waals huishouden tussen maart en oktober 2020 met 13,12% gedaald is.
Eén van de belangrijkste redenen van die daling zijn de zachte winters van de afgelopen jaren. Omdat het gasverbruik is gedaald, wat de prijs deed kelderen. De coronacrisis en quarantaine die die met zich meebracht, hebben dit nog eens benadrukt, omdat ze de daling in het begin van 2020 verderzetten. Er is echter geen enkele garantie dat die stabiele prijs ook in de toekomst zal aanhouden.
Mazout
Brandhout
Wat wil dit nu zeggen voor uw energiefactuur?
Wie in september 2020 voor gas kiest, is in Wallonië waarschijnlijk het goedkoopst uit.
En gaat de mazoutprijs binnenkort opnieuw de dieperik in, dan komt u daarmee het goedkoopst uit.