Centrale verwarming: welke energiebron is in Wallonië het voordeligst?

Centrale verwarming: welke energiebron is in Wallonië het voordeligst?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

De dagen worden korter, de temperaturen zakken en in de meeste huishoudens gaat de verwarming weer aan. Niet elk huishouden betaalt even veel om zich te verwarmen. Sommige huishoudens zien op het eind van de maand een veel hoger bedrag op hun factuur staan dan andere huishoudens. Dat heeft niet alleen te maken met de gekozen energiebron, ook uw woonplaats heeft een invloed op uw energiefactuur. Hoeveel Vlamingen jaarlijks kwijt zijn aan hun verwarmingsfactuur, zetten we in dit artikel op een rijtje. In volgend artikel nemen we de energieprijzen in Wallonië onder de loep.

 

In Wallonië verwarmen 52% van de huishoudens zich met mazout, kiezen 29% voor een gasboiler en 11% voor biomassa (bron: Mazout-on-line.be). De logische vraag is dan ook welke brandstof het minst duur is. Wie goed voorbereid wil zijn, houdt best de prijsevolutie in de gaten om hier zijn energiebudget op af te kunnen stemmen.

Hoeveel betalen ze in Wallonië om zich te verwarmen? Doen inwoners in deze regio er goed aan om van energiebron te veranderen? Om u bij uw keuze te kunnen helpen, hebben wij de prijzen van de meest gebruikte energiebronnen in Wallonië op een rijtje gezet: elektriciteit, gas, mazout, brandhout en pellets.
 

 

Opmerking

Houd er rekening mee dat we voor onze gegevens rekening houden met de prijs van brandstoffen en de elektrische kWh in Wallonië.Overige resultaten van de studie vindt u aan het eind van het artikel.

Prijsevolutie van de verwarmingskosten in Wallonië

Bovenstaande grafiek toont voor elke energiebron het totale bedrag dat Waalse inwoners per jaar kwijt zijn aan verwarmingskosten. Voor de berekening hebben we ons gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld huishouden (21 000 kWH voor verwarming).

Het is duidelijk dat de prijzen voor brandhout en pellets bijzonder stabiel blijven. Hetzelfde kunnen we niet zeggen voor mazout, aardgas en elektriciteit, waarvan de prijs sterk wordt beïnvloed door de economische conjunctuur en de aardolieprijzen.

Ook de coronacrisis laat op deze grafiek haar sporen achter. Gas, elektriciteit, mazout: de prijs voor deze energiebronnen is tussen april en juni 2020 sterk gedaald. Vanaf juli 2020 begint ze weer lichtjes te stijgen.

Elektriciteit

Elektriciteit is veel duurder dan andere brandstoffen, dat springt meteen in het oog bij het bekijken van de grafiek. Verrrassend is dat niet. Een elektrische brander verbruikt meer energie dan andere boilers. Bovendien is de prijs per kWh 2 à 3 keer hoger dan bij aardgas. Verwarmen met elektriciteit wordt daarom sterk afgeraden. U kan als extra of reserverveboiler uiteraard een elektrische boiler installeren, maar het wordt afgeraden elektriciteit als uw hoofdverwarmingsbron te gebruiken.

We plaatsen hier nog even een kanttekening bij: deze cijfers werden berekend voor een huishouden dat geen zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Wie zijn eigen elektriciteit produceert, zal er uiteraard minder of niet voor betalen, waardoor verwarmen op elektriciteit wél een voordelige optie kan zijn. Dit is wat afhankelijk van geval tot geval. Ook het gebruik van een elektrische warmtepomp hebben we in onze analyse niet meegenomen.

De evolutie van de klassieke brandstoffen

Na het bekijken van de elektriciteit, analyseren we nu de brandstoffen in de meest strikte zin: mazout, aardgas, brandhout en pellets.

 

 

 

Aardgas

De prijs van aardgas in Wallonië was vrij hoog tot eind 2018 (in december 2018 bedroeg een jaarlijkse factuur zo’n  1 514 euro).

De gasprijzen zijn over het algemeen niet bijzonder volatiel, in tegenstelling tot de mazoutprijs. Dat komt omdat de kost van het gas zelf maar ongeveer 25 à 30% van de totaalprijs uitmaakt. Kosten voor transport en distributie, belastingen en toeslagen maken de rest van de prijs uit. Dat zorgt voor een stabiele prijs per kWh.

Ondanks de historische stabiliteit van de gasprijs, kelderde die begin 2019 spectaculair.

Om het wat concreter te stellen, profiteerde de verbruiker in juli 2020 van een daling van -37,8% op zijn rekening voor verwarming i.v.m. 2018 en -16,6% i.v.m. 2019. Momenteel hoort aardgas bij de meest voordelige verwarmingsbronnen. De CWaPE stelde trouwens vast dat de gasfactuur van een gemiddeld Waals huishouden tussen maart en oktober 2020 met 13,12% gedaald is.

Eén van de belangrijkste redenen van die daling zijn de zachte winters van de afgelopen jaren. Omdat het gasverbruik is gedaald, wat de prijs deed kelderen. De coronacrisis en quarantaine die die met zich meebracht, hebben dit nog eens benadrukt, omdat ze de daling in het begin van 2020 verderzetten. Er is echter geen enkele garantie dat die stabiele prijs ook in de toekomst zal aanhouden.

 

Mazout

 
Mazout is één van de meestgebruike brandstoffen in Wallonië. Dat wil echter niet zeggen dat het ook de goedkoopste is, verre van zelfs. Tussen april 2019 en februari 2020 was mazout de duurste van de vier brandstoffen. Toen kwam er de coronacris. De daaropvolgende quarantaine heeft de aardolieprijs doen dalen, waardoor mazout plots de goedkoopste brandstof werd. De mazoutprijs lag tijdens de quarantaine zelfs lager dan nog in 2016.
 
U merkt het: mazout is een bijzonder volatiele brandstof. Nadat de prijs in mei 2020 historisch laag gezakt was (769 € per jaar), schiet de prijs nu opnieuw de hoogte in. Intussen heeft hij de gasprijs zelfs ingehaald, om dan in augustus en september weer te zakken. De economische conjunctuur van de komende maanden zal ongetwijfeld ook de prijs per liter bepalen.
 

Brandhout

 
Hout – we hebben het hier dan over pellets en brandhout – blijkt een verstandige keuze. Ze zijn ten eerste bijzonder stabiel qua prijs en ten tweede een milieubewuste keuze. Afhankelijk van de gekozen leverancier, is een keuze voor hout dus ok een keuze voor het behoud van ons milieu en het bevorderen van de lokale tewerkstelling.
 
Op de lange termijn is brandhout bovendien één van de meest voordelige opties. Voordat het bij u in de kachel belandt, wordt het namelijk niet of nauwelijks bewerkt.
Wat betreft warmterendement zijn pellets een meer zinvolle optie dan brandhout. De koolstofafdruk van pellets is bovendien zo goed als nul. De prijs van pellets ligt echter wat hoger, omdat het bewerkt moet worden voor gebruik.

Wat wil dit nu zeggen voor uw energiefactuur?

Kortom, hoe kunnen inwoners van Wallonië zich het best verwarmen?
 
Wie houdt van stabiele prijzen kiest voor hout . Hout is echter niet altijd de meest voordelige of praktische optie (omdat u voor opslag genoeg plek moet hebben).
 

Wie in september 2020 voor gas kiest, is in Wallonië waarschijnlijk het goedkoopst uit.

En gaat de mazoutprijs binnenkort opnieuw de dieperik in, dan komt u daarmee het goedkoopst uit.

Hoe het ook precies zit met de brandstoffen – er zijn momenteel meer dan genoeg reserves. Indien de vraag laag blijft, zullen ook de prijzen verder blijven zakken.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

energie-besparen-lente-voorjaar

Lenteschoonmaak: hoe kan je energie besparen?

Met de komst van de lente worden de dagen langer en zonniger. Het einde van de winter is het
ideale moment om de balans op te maken van je energieverbruik. Wikipower geeft je alle tips
die je nodig hebt om energie te besparen met de komst van het goede weer.

slimme-thermostaat-header

Investeren in een slimme thermostaat: goed of slecht idee?

Nieuwe technologieën zijn vandaag de dag uitermate populair, en dat geldt in het bijzonder voor de slimme thermostaat. Met dit toestel, dat verbinding maakt met je smartphone, kun je de temperatuur in je woning vanop afstand aanpassen en regelen op maat van de verschillende kamers. De slimme thermostaat is een domoticatoestel dat met zijn tijd meegaat, maar bovenal een potentiële besparing tot 20 procent biedt. Wij zetten de modellen en prijzen van de belangrijkste geconnecteerde thermostaten op een rijtje.

LOGO WIKIPOWER-01

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !