Centrale verwarming: welke energiebron is in Vlaanderen het voordeligst?

Centrale verwarming: welke energiebron is in Vlaanderen het voordeligst?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

U wilt zich graag aan een voordelig tarief verwarmen , maar twijfelt over welke energiebron u daarvoor het beste kiest? Dat kunnen we goed begrijpen – de kostprijs van de verschillende energiebronnen evolueert continu. Wikipower brengt graag orde in de chaos en vergelijkt voor u de kostprijs van uw jaarlijkse energiefactuur volgens het energietype.

In Vlaanderen verwarmt een grote meerderheid van de gezinnen (68%) zich met aardgas. Daarna volgt stookolie (16%), elektriciteit (9%) en hout of pellets (4%) (Bron: Statistiek Vlaanderen). Is dit een financieel zinvolle keuze? Wij maken de balans op.

Voor onze vergelijking kozen we vijf energiebronnen uit die het vaakst gekozen worden voor onze groepsaankopen: elektriciteit, gas, stookolie, pellets en brandhout.

EnergiebronJaarlijkse factuur (09/2019)Jaarlijkse factuur (09/2020)Verandering
Elektriciteit
             5 667 €
5 245 €-7,45%
Gas
                 818 €
  676 €-17,36 %
Mazout1 434 €  874 €-39,05 %


Elektriciteit met stip de duurste

Er bestaat bij het bekijken van de grafiek geen twijfel over: wie zich met elektriciteit verwarmt, is het meeste geld kwijt. U betaalt voor elektriciteit meer dan vijf keer zoveel i.v.m. gas. Opgelet: deze prijzen zijn van toepassing voor gebruikers zonder warmtepomp en zonder zonnepanelen.

Wat met brandstoffen?

We kunnen nu de brandstoffen meer in detail gaan bekijken. Onder brandstof verstaan we stookolie, gas, pellets en hout.

Mazout

Mazout was tussen april 2019 en april 2020 de duurste brandstof. Begin 2020 volgde op de uitbraak van het coronavirus een wereldwijde lockdown, die de prijzen van stookolie deed kelderen. Mazout werd plots de op één na goedkoopste brandstof. Midden in de lockdown lag de stookolieprijs zelfs lager dan in 2016. 

Het valt op bij het bekijken van de grafiek: de stookolieprijs is bijzonder volatiel. Er bestaat dan ook een kans dat de mazoutprijzen in de toekomst weer gaan stijgen, zoals zelfs in april 2020 al het geval was. Toch is het ook goed mogelijk dat de prijzen laag zullen blijven. Daar zijn meerdere redenen voor, waaronder het slinken van de wereldwijde reserves, geopolitieke instabiliteit en de klimaatverandering.

Aardgas

De gasprijzen waren vrij hoog tot 2018, en zijn in dat jaar beginnen zakken. De gasprijs is altijd al minder volatiel geweest, omdat de prijs voor het gas zelf maar zo’n 50 procent van de totale prijs uitmaakt. Transport, distributie en belastingen zijn goed voor de andere 50 procent.

De gasprijs is begin 2019 spectaculair gekelderd, en hoort momenteel bij de goedkoopste brandstoffen. Die spectaculaire daling is te wijten aan de zachte winters van de afgelopen jaren, die voor een daling in de vraag naar gas zorgden. Ook de coronacrisis speelde haar rol in de lage gasprijzen van 2020. Er is echter geen enkele garantie dat de lage gasprijzen ook in de toekomst zullen aanhouden.

Pellets en brandhout

Pellets en brandhout zijn een stabiele, relatief voordelige keuze voor uw centrale verwarming. De prijzen fluctueren niet te sterk en u kan, al naargelang de producent die u kiest, uw steentje bijdragen aan de bescherming van ons milieu en de lokale tewerkstelling.

Op lange termijn is brandhout wellicht één van de meest goedkope opties voor het verwarmen van uw woning. Op het zagen na wordt brandhout namelijk nauwelijks bewerkt voor het in uw kachel terechtkomt. 

Kanttekeningen

Het is belangrijk om bij deze vergelijking een korte kanttekening te plaatsen: ze houdt geen rekening met noodzakelijke investeringen zoals een ketel, kachel of inbouwcassette. De prijs voor zo’n investering varieert sterk al naargelang de gekozen oplossing en andere factoren, bijvoorbeeld het vermogen, eventuele automatisering en recuperatie van de condensatie.

Welke keuze u ook maakt – wie zich inschrijft voor onze groepsaankopen geniet het hele jaar door van de laagste tarieven

 

En dus?

Aan het begin van dit artikel gaven we de cijfers al mee: de grote meerderheid van de huishoudens verwarmt zich met aardgas, daarna volgen stookolie, hout en pellets. Is dat uit financieel perspectief zinvol?

O.b.v. bovenstaande gegevens kunnen we bevestigen dat aardgas inderdaad een prima verwarmingsbron is – zeker omdat de prijzen de afgelopen maanden sterk gezakt zijn. Daarbij moet gezegd worden dat die lage gasprijzen in de toekomst niet per se zullen aanhouden.

Net als gas zijn ook de mazoutprijzen bijzonder volatiel. Hoewel ze momenteel laag staan, zou hier snel verandering in kunnen komen. Mazout hoort historisch gezien bij de duurdere brandstoffen.

De derde meest gebruikte verwarmingsbron is elektriciteit. Op de grafiek zag u zelf al dat elektriciteit veruit de duurste verwarmingsbron is, en waar mogelijk te vermijden.
 
Met brandhout of pellets verwarmen zich in Vlaanderen maar weinig huishoudens. Dit is nochtans één van de meest voordelige en prijsstabiele verwarmingsbronnen.
 
De uitzonderlijk lage prijzen van het moment zijn hét moment om van contract te veranderen. De kans is namelijk groot dat u voor uw gas en elektriciteit jaarlijks honderden euro’s te veel uitgeeft. 

Methodologie

Om deze cijfers te berekenen, houden we rekening met het Vlaams standaardverbruik. Dat bedraagt 21 000 kWh. Voor gas, stookolie, pellets en hout gebruikten we de onderwaarde (OW) van de verbrandingswarmte. Die onderwaarde is het aantal kWh dat een eenheid (een liter, een kg, enz.) brandstof kan leveren. Die onderwaarde houdt geen rekening met de energie die tijdens het verbranden ontsnapt van de waterdamp. De hypothese van een condensatieketel beïnvloedt onze berekeningen dus niet. 

Aangezien de CREG zijn gegevens voor gas baseert op de bovenwaarde (BW) van de verbrandingswarmte, gebruikten we de verhouding OW/BW voor aardgas (0,9028) om het gemiddelde gebruik volgens de CREG (23 206 kWh) terug te brengen tot 21 000 kWh.

Voor elektriciteit gebruikten we geen enkele coëfficiënt. Sowieso is elektriciteit heel wat duurder dan de andere vier energiebronnen die we analyseerden. Het rendement van een elektrische verwarming ligt bovendien dicht bij 100 procent.

Bronnen

De data m.b.t. elektriciteit en gas haalden we bij de CREG, die elke maand een overzicht publiceert met de gemiddelde jaarlijkse factuurprijs voor elektriciteit en gas. 

De statistieken over Vlaamse huishoudens vonden we op de website van Statistiek Vlaanderen.

Voor de mazoutprijzen zijn we uitgegaan van de maximaal toegelaten prijs voor een bestelling van meer dan 2000 liter (standaard stookolie), die de FOD Economie elke dag publiceert.

U bent van plan om van leverancier te veranderen? Doe mee aan een groepsaankoop en geniet van exclusieve promoties!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

groepsaankoop-contract-herzien

De groepsaankoop: een uitnodiging om je energiecontract te herzien

Een groepsaankoop is een benadering waarmee burgers dankzij de gebundelde kracht kunnen besparen op een aantal gebieden die soms al eens doorwegen in de Belgische portemonnee. Dankzij de expertise van zijn team kan Wikipower met elektriciteits- en gasleveranciers onderhandelen over hun beste tarieven, alsook over uitzonderlijke kortingen voor je fotovoltaïsche installaties en isolatiewerkzaamheden.

misvattingen-groepsaankoop-energie

10 misvattingen over de groepsaankoop energie!

1- De geleverde energie is van mindere kwaliteit Het afsluiten van een nieuw energiecontract via een groepsaankoop verandert niets aan de kwaliteit van jouw elektriciteit

locatie van alle groepsaankopen van wikipower

Vind een groepsaankoop in jouw buurt!

Wil je besparen dankzij een groepsaankoop? Wikipower helpt je met veel plezier! Onze groepsaankopen zijn beschikbaar in heel België, of je nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont. Er is er altijd wel eentje in jouw buurt. Ontdek op onze interactieve kaart of wij al actief zijn geweest in jouw gemeente!

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !