Wikipower

Terugblik op 10 jaar Wikipower

Terugblik op 10 jaar Wikipower

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

2021 is een bijzonder jaar voor Wikipower: wij bestaan 10 jaar! We hebben er een bewogen decennium op zitten. Door de jaren heen bleef één ding hetzelfde: onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen besparen. Niemand had kunnen voorspellen dat het ambitieuze hersenspinsel van twee pas afgestudeerde ingenieurs tot zo’n succes zou uitgroeien, en voor die groei zijn we bijzonder dankbaar en erg trots

We willen pagina’s blijven toevoegen aan ons succesverhaal, liefst met nog heel wat meer werknemers. Maar eerst is het tijd om terug te blikken: we duiken de geschiedenisboeken in en maken de balans op van 10 jaar Wikipower en meer dan 550 succesvolle groepsaankopen.

2011: Oprichting van Wikipower (België)

Versgebakken handelsingenieurs Michaël Corhay en Maxime Beguin springen op de vrijmaking van de energiemarkt om consumenten de kans te geven mooie besparingen te realiseren via een eerste groepsaankoop van stroom en gas.

Het idee is simpel: zoveel mogelijk huishoudens samenbrengen om bij de energieleveranciers voordelige tarieven te kunnen onderhandelen. Een schot in de roos, want ze weten meteen niet minder dan 2.700 huishoudens te overtuigen.

Al snel breiden we ons aanbod uit en bieden nu ook zonnepanelen aan via het systeem van de derde investeerder, maar tapt ook uit haar eigen fondsen. Michaël en Maxime zijn allebei rotsvast overtuigd van het belang van hernieuwbare energie en delen die passie graag met het brede publiek.

Datzelfde jaar krijgt Wikipower de steun van een bekend Belgisch zakenman, Laurent Minguet, die 25% van het kapitaal in handen neemt.

Werknemers:
2 (halftijds)

Partners:
0

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2012: Groepsaankoop in de spotlight

Groepswatte? Het concept is in Wallonië nog niet erg bekend, maar daar brengen Maxime en Michaël verandering in. Tv-verschijningen op RTBF, RTL-TVI in januari 2012 zetten het concept op de kaart. Op maar een paar uur tijd schrijven meer dan 1.000 deelnemers zich in voor dit initiatief. Al snel worden ze benaderd door de ‘Ligue des Familles’ en ‘Greenpeace’ om een groepsaankoop te organiseren met de groenste leveranciers op de markt. Ze brengen meer dan 18.000 deelnemers samen. Ook de stad Seraing waagt de sprong en doet een beroep op Wikipower om voor haar inwoners een eerste groepsaankoop te organiseren.

In 2012 weten we eveneens een eerste werknemer aan te werven: Amaury, broer van Maxime Beguin.

Werknemers: 2 (voltijds)

Partners:
2

Omzet:
174.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor

2013: Wikipower ontwikkelt een energieprijsvergelijker

Om nog meer consumenten tegemoet te kunnen komen blijft Wikipower haar aanbod uitbreiden door het lanceren van een groepsaankoop van pellets, hout en ledlampen. Parallel lanceren we een vergelijker van de stroom- en gasprijzen: Energie-Vergelijker.be. Dankzij dit online hulpmiddel kunnen zowel particulieren als professionals gratis de aanbiedingen van de leveranciers vergelijken en zo fiks besparen.

2013 is ook het jaar waarin Michaël Corhay Wikipower verlaat en energieleverancier Mega opricht. Maxime Beguin wordt uitgenodigd op “On n’est pas des pigeons” om het concept groepsaankoop toe te lichten.

Werknemers:
 3

Partners:
8

Omzet:
337.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2014: Steeds meer partners

Samenwerkingen met publieke instanties zoals Brussel en Gembloux gaan als een trein. Samen met deze organisaties organiseren wij groepsaankopen met één doel: inwoners helpen hun energiebudget te  optimaliseren en zoveel mogelijk overschakelen op hernieuwbare energie. Wij blijven zoveel mogelijk tegemoet komen aan de behoeftes van consumenten door een groepsaankoop dakisolatie aan ons aanbod toe te voegen. In mei 2014 halen we ook een man aan boord die al snel één van de sleutelfiguren in de groei van Wikipower zal worden: Quentin Gonay, tegenwoordig CTO van Wikipower.

Na het succes van de groepsaankoop in samenwerking met Greenpeace, voert Wikipower wat wijzigingen toe aan haar prijsvergelijker. Vanaf nu kan elk consument de verschillende gas- en stroomaanbiedingen niet alleen op prijs maar ook op Greenpeacescore filteren.

Werknemers:
 4

Partners:
12

Omzet:
259.943 €

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2015: Komst van Wikipower Frankrijk

Geluk deel je en besapringen ook! Om zoveel mogelijk huishoudens te helpen besparen op hun facturen en hun koopkracht te optimaliseren begeeft Wikipower zich in 2015 op de Franse markt met een tak die ook “Wikipower” heet. Vanaf nu hebben we ook een kantoor in Dijon in het Oosten van Frankrijk.

Dijon was maar een eerste mosterdzaadje. Dat groeit binnenkort hopelijk uit tot een wijds netwerk met vertakkingen over heel Europa.

Werknemers:
 4

Partners:
15

Omzet:
447.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2016: We verhuizen!

De vijfde verjaardag van Wikipower gaat niet onopgemerkt voorbij! Vanaf nu hebben we niet minder dan 21 openbare partners (steden en gemeenten) en privépartners (verenigingen, vzw’s,…) waarvoor we regelmatig groepsaankopen organiseren.

Om die tot een goed einde te brengen versterken we ons team met zes nieuwe medewerkers en dat in een splinternieuw kantoor. In 2016 komt Wikipower in een stroomversnelling terecht.

Werknemers:
10

Partners:
21

Omzet :
974.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2017: Weer fikse groei

We breiden ons bureau weer uit. Vanaf 2017 wordt het managen van de human resources een serieuze uitdaging. Dat jaar verdubbelen we het aantal werknerms bijna en gaan we van 10 naar 18 werknemers. Daarbij komen nog eens 25 studenten die het team een handje toesteken bij de piek van de groepsaankoop.

Om een bewogen jaar goed af te sluiten organiseren we onze eerste solidaire groepsaankoop in het voordeel van Oxfam. Een unieke, diep menselijke ervaring met als kers op de taart onze deelname aan de Oxfam Trailwalker: een sportieve uitdaging om armoede wereldwijd tegen te gaan.

Het jaar 2017 wordt ook gekenmerkt door twee nieuwe groepsaankopen: elektrische fietsen en warmteboilers. Wikipower is intussen uitgegroeid tot een echte referentie op de markt. Geen wonder dus dat we nog eens op het journaal verschijnen, dit keer op de RTBF en RTL-TVI.

We blijven het publiek verder voorlichten over de energiemarkt: zo verschijnen we op meerdere energiesalons in Wallonië en gaan zelfs spreken op de universiteit van Luik.

Werknemers:
18

Partners:
22

Omzet:
1.350.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2018: Actie en reactie!

We zwaaien één van onze eerste investeerders, Laurent Minguet, vaarwel en verwelkomen de RTBF als nieuwe aandeelhouders van Wikipower. Om nog meer huishoudens te kunnen bereiken bedenken we spotjes voor radio en televisie in september 2018.

Om dit allemaal te bolwerken werven we nieuwe werkkrachten aan én verhuizen naar een een nieuw kantoor

Werknemers:
25

Partners:
25

Omzet:
2.196.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor

2019: 14 miljoen euro besparing

Acht jaar na het begin van ons avontuur staan onze groepsaankopen sterker dan ooit. Dit jaar konden wij zo’n 60.000 huishoudens helpen van leverancier te veranderen voor een totale besparing van bijna 14 miljoen euro. Niet slecht, al zeggen we het zelf.

Om dat te vieren komt er een nieuwe groepsaankoop, maar deze keer is hij wat anders. Voor deze groepsaankoop verlaten we de energiewereld en begeven ons in de telecomwereld. De interenet-, TV-, GSM- en telefoonfacturen verlagen is nu geen droom maar werkelijkheid meer.

Naast fikse besparingen maakt Wikipower ook indruk bij Trends Tendance, specialist op vlak van ondernemerschap. Wikipower behaalt zelfs een 7e plaats in Trends Gazellen van de provincie Luik in de categrie ‘kleine ondernemingen’, een soort Oscarceremonie voor Belgische bedrijven.

Energie-Vergelijker.be blijft niet achter: als eerste Belgische vergelijker van de energieprijzen krijgen wij het kwaliteitslabel van de CREG, de federale energieregulator. Deze zegel van goedkeuring garandeert consumenten objectieve, transparante en kwaliteitsvolle informatie, waarden die Wikipower hoog in het vaandel draagt.

Werknemers:
30

Partners:
30

Omzet:
2.998.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2020: Hard werk wordt beloond

Het is zover! Wikipower wordt gekroond tot Natonale Gazelle in de categorie “Kleine Ondernemingen” en krijgt de titel “Ambassadrice van Trends Gazellen”. Een prachtige beloning voor onze inspanningen van de afgelopen vijf jaar, dat met deze prijs bewijst één van de snelst groeiende ondernemingen van België te zijn. 2020 is nog om andere redenen een recordjaar voor Wikipower, want we overschrijven officieel de kaap van 30 werknemers.

Het jaar was dus prachtig begonnen, maar al snel goeit een wereldwijde crisis roet in het eten: COVID-19. Wikipower maakt er het beste van en komt met #wikisolidarity op de proppen, een solidaire groepsaankoop voor het Rode Kruis van België. Voor elk huishouden dat zich inschrijft in onze groepsaankoop energie, storten wij één euro aan het Rode Kruis van België. Op maar enkele weken tijd hebben wij een indrukwekkende 23.092 euro ingezameld voor het Rode Kruis.

Werknemers:
33

Partners:
29

Omzet:
3.641.000 €

Groepsaankopen georganiseerd voor:

2021: Wikipower komt met een nieuwe prijsvergelijker... voor telecom!

Wikipower houdt na bijna tien jaar niet op met groeien en bedenkt constant nieuwe diensten om klanten zo goed mogelijk te kunnen bijstaan. Deze keer gaat het om een vergelijker van de telecomprijzen (internet, televisie, GSM en telefoon).

Net als Energie-Vergelijker.be helpt Comparateur-Telecom.be Belgische huishoudens om de operatoren snel en makkelijk te vergelijken en er zo het aanbod uit te kiezen dat het best past bij hun consumptieprofiel. Oh en trouwens: mocht jij interesse hebben voor ons te komen werken, neem dan eens een kijkje bij onze openstaande vacatures.

Wat de groepsaankopen energie en duurzame technologie betreft, blijft Wikipower samenwerkingen met openbare instanties aangaan. En wie weet hebben we wel een nieuw record én een solidaire groepsaankoop in petto. Maar dit blijft natuurlijk tussen ons…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Ontvang als eerste

de beste tips en weetjes om je energiebudget te optimaliseren!

Meer artikels over hetzelfde thema

Hoe je verwarmingsfactuur verlagen?

5 manieren om je verwarmingsfactuur te verlagen

Verwarm je elektrisch, met gas of stookolie? We staan in de winter hoe dan ook altijd voor dezelfde uitdaging: ons energieverbruik verlagen zonder in te boeten aan comfort. Er bestaan talloze oplossingen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien of die keuzes te maken die het best zijn afgestemd op je woning. Daarom scheppen wij voor jou een overzicht om te helpen jouw verwarmingsfactuur stapje voor stapje te verlagen. Samen besparen we!

batterie domestique

Is investeren in een thuisbatterij interessant?

Nu de terugdraaiende teller in Vlaanderen vernietigd werd door het Grondwettelijk Hof, overwegen steeds meer Vlamingen de aankoop van een thuisbatterij. Maar een thuisbatterij heeft nog steeds haar prijskaartje – is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?

Inscription à la newsletter !

Inscrivez-vous à notre newsletter et vous ne manquerez plus aucun bon plan : offres d'achats groupés en avant-première ; tarifs préférentiels ; trucs & astuces pour réduire la consommation d'énergie ; accompagnement personnalisé.

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !

Rappel gratuit et immédiat par nos conseillers !